Semazen Akademik sayfalar hakkında düşünceleriniz?
İdare eder, Güzel, Daha güzel olabilir, Çok güzel, Çok Kötü
REKLAM ALANI
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Vahit GÖKTAŞ
BİR ÇINAR DAHA GÖÇTÜ BU ÂLEMDEN: EBUBEKİR SAMİ ÇINAR
31 Mayıs 2021 Pazartesi

BİR ÇINAR DAHA GÖÇTÜ BU ÂLEMDEN: EBUBEKİR SAMİ ÇINAR

Vahit GÖKTAŞ

Akşehir ulu çınarlarıyla bilinir. Nasrettin Hoca, Seyyid Mahmud Hayrânî, Nimetullah Nahcıvânî, Hacı İbrahim Veli, Ali Çınar, Ebubekir Sami Çınar ve daha niceleri…İdris Hoca oğlu Ahmet Rasih Uslu Hocaefendi (1925-03.04.2008) Doğanhisar ve civarına ne güzel tohumlar atmış ne güzel şahsiyetler yetiştirmiş! Ali Çınar ve Ebubekir Sami Çınar, Rasih Uslu Hocaefendi'nin nazarını almış olanlardan sadece ikisi… Bu yol böyle nice güzel şahsiyetler yetiştirdi ve yetiştirmeye devam ediyor hamdolsun! Yolun güzelliklerini görüp yaşayabilenlere ne mutlu!13 Kasım 2020 günü Ali Çınar ağabey Bakü'de rahmet-i Rahmân'a kavuşmuştu. Kardeşi Ebubekir Sami Çınar'da 26 Mayıs 2021 günü Hakk'ın rahmetine kavuştu. Ne mutlu o babaya ki böylesine güzel evlatlar yetiştirmiş! İki evladını âhirete yolcu etmenin acısı zor olsa da, Hak yolunda olmaları ve o yolda ölmeleri, gözü yaşlı babanın en büyük tesellisi olsa gerek.
“Kimsesiz kimse yok, her kimsenin var kimsesiKimsesiz kaldım medet ey kimsesizler kimsesi…”
Ebubekir Sami Çınar, merhum Ali Çınar ağabeyiyle birlikte olduğu bir fotoğrafın altına yukarıdaki cümleleri yazarak çok sevdiği ağabeyine özlemini dile getirmişti. “İnsana imtihan olarak sevdiğini özlemek yetermiş.” dedi. Sık sık ağabeyinin mezarını görmeyi arzu etti. Onun sevgisi gönlünü, zihnini her dâim meşgul etti. “Rabbim ahiret ayrılığı vermesin.” diye dua etti.“Seven sevdiğiyle beraber olur.” düsturunca Ebubekir Sami kardeşin ağabeyiyle ayrılığı da uzun sürmedi.Son gönderdiği mesajlardan birinde dünya hayatını çok güzel bir şekilde hülasa etmişti:
“Aşık Veysel'e 'Üstad, dünyadan ne anladın?' diye sorulmuş.'Say ki bir pazar yeri dolaştım, üç metre bez aldım, gidiyorum!' demiş.”
Kendisi hamiyetperver, vatansever, hizmeti ganimet bilen, anne baba duası almış hayırlı bir evlat olan Ebubekir Sami Bey 41 yaşında, dünya pazarını dolaşıp fazla oyalanmadan göçtü. Vefası olmayan bir dünyada yaşıyoruz işte.Ebubekir Sami Bey'in büyüklere hürmeti, muhabbeti çoktu. Ahmet Rasih Uslu Hocaefendi en çok etkilendiği şahsiyetlerden biriydi. 3 Nisan 2021'de şu paylaşımı yapmış:“Bugün merhum Ahmet Rasih Uslu Hocamızın vefatının sene-i devriyesi. Rabbim rahmetiyle muamele eylesin. Cennette beraber eylesin inşaallah.”
“Nefse uyup bindim gaflet atınaDönmedim yönümü asla bâtınaBir gün iletirler Hakk'ın katınaOl günahkar kulun bu deyu deyu!”
Ebubekir Sami Hoca 1980 yılında Akşehir'in maneviyatla yoğrulmuş topraklarında doğdu, orada yetişti. Akşehir'de imam hatip olarak görev aldı. O, vazifesinin sadece câmiden ibaret olmadığını biliyordu. Kendi çocuklarının olduğu gibi çevresindeki gençlerin de Kur'an ve dini eğitimiyle yakinen ilgileniyordu. Tebliğ ve irşad görevini günün 24 saati kesintisiz devam ettiriyordu. Dervişliğin verdiği bir heyecanla aşk ile vazifesini yerine getiriyordu. Diyanet Teşkilatı'nda çok başarılı bir vazife ifa ediyor, önemli çalışmalara imza atıyordu. Sosyal medya mecrasını da Hak yolunda faydalı bir şekilde kullanıyordu. Genç yaşına rağmen pek çok insanın gönlüne girebilmiş etkili bir şahsiyetti.Ebubekir Sami kardeşle son görüşmemiz, Akşehir Belediyesi'nin neşrettiği Nahcivânî Tefsiri vesilesiyle olmuştu. Bu tefsir onun hâtırası olarak kalacak kütüphanemizde.Ne diyelim… Gök ekini biçmiş misali de olsa kader işte! Yunus Emre ne güzel ifade eder:
“Bu dünyada bir nesneyeYanar içim göynür özümYiğit iken ölenlereGök ekini biçmiş gibi.”
Kader sırrına teslimiyet, rıza, tevekkül, tefviz muhtevalı şu beyit insanın acziyetinin ifadesi gibi:
“Gelir elbette zuhûra ne ise hükm-i kaderHakk'a tefviz-i umûr et ne elem çek ne keder!” (Vâsıf)
Ebubekir Sami kardeşten bize hâtıra kalan diğer birkaç cümle ise şu şekilde:
“Güzel insanlar güzel atlara binip gidiyorlar. Rabbim hayrülhalef eylesin inşallah.” 4 Aralık 2020.“Yarım kalan her ne varsa orası hep imtihan.” 25 Aralık 2020.“Neyi bastırdıysan göğsüne,Göğsünü soludukça büyüyen odur.” (İsmet Özel) 13 Ocak 2021

Rabbim hem Ali abimize hem Ebubekir Sami kardeşimize rahmetiyle muamele eylesin. Ruhları için 1 Fatiha 3 ihlas okuyalım inşallah!

 

Bu yazı toplam 612 defa okunmuştur

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI