Semazen Akademik sayfalar hakkında düşünceleriniz?
İdare eder, Güzel, Daha güzel olabilir, Çok güzel, Çok Kötü
REKLAM ALANI
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Mevlâna, Mevleviler ve Mevlevihâneler
Rumi Yayınlarından "Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Mevlâna, Mevleviler ve Mevlevihâneler" adlı eser yayınlandı.
11 Kasım 2012 / 15:22

Rumi Yayınları "Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Mevlâna, Mevleviler ve Mevlevihâneler" ve "Mevlâna Celâleddin Rûmî Bütün Eserlerinden Seçmeler" adlı eserleri yayınladı.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Mevlâna, Mevleviler ve Mevlevihâneler

Hazırlayan: Mustafa Özçelik

Bir Gülşenî dervişi olarak bildiğimiz Evliya Çelebi, aynı zamanda bir Mevlevî muhibbidir. Babasının dost çevresi arasında devrin Mevlevî şeyhleri de bulunmaktadır. Daha da önemlisi Seyahatname'nin Konya bahsinde Mevlâna ile ilgili oldukça geniş malumata rastlanır. Yine gittiği her yerde türbe ziyaretine özel bir önem veren Evliya Çelebi, Osmanlı coğrafyasına yayılmış Mevlevihaneleri de mutlaka ziyaret etmiş ve eserinin muhtelif yerlerinde onlar hakkında ilginç bilgiler vermiştir.

İşte Evliya Çelebi'nin Mevlâna'ya duyduğu bu yakın ilgi, bizi; “Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Mevlâna, Mevleviler ve Mevlevihaneler” ismini verdiğimiz böyle bir çalışmaya sevk etti. Kitabımızda önce Seyahatnamedeki Konya bahsi üzerinde durduk. Ardından Seyahatname'de Mevlâna, Mevlevilik ve Mevlevî büyükleri ile ilgili bilgilere yer verdik. Umarım ki; bu kitabı okuyanlar, Evliya Çelebi'nin Mevlâna'ya olan özel ilgisini daha iyi anlamış olurlar.

Mevlâna Celâleddin Rûmî Bütün Eserlerinden Seçmeler

Hazırlayanlar:

Dr. Naci Bakırcı
Bekir Şahin
Yrd. Doç. Dr. Sezai Küçük
Prof. Dr. Dilaver Gürer
Erol Ertürk

Mevlâna, hiç kuşkusuz Türk-İslâm dünyasının zirve şahsiyetlerinden biridir. Gerek din, gerekse edebiyat tarihinin konusu olarak ele alınsın, bu gerçek değişmez. Mevlâna'nın ve düşünce dünyasının daha iyi anlaşılabilmesi için, hakkında yazılanlar kadar bizzat kendisine ait eserlerinde okunması gerekir. Bu eksikliği gidermenin en kestirme yolu ise baskıları uzun zamandır pek yapılmayan ve gayet hacimli eserlerinden yapılmış seçmelerden geçmektedir. Bu düşünceyle hazırlanan “Mevlâna Celâleddin Rûmî Bütün Eserlerinden Seçmeler” kitabını meraklıların dikkatine sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Elinizdeki eser, uzman bir kadro tarafından yayına hazırlanmıştır. Bu itibarla hem sahasında bir boşluğu kapatmasıyla hem de seçmesi yapılan eserler hakkında verdiği monografik bilgilerle zenginleştirilmesiyle önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.

Rumi Yayıncılık
Gazi Alemşah Mah. Mimar Muzaffer Cad.
No: 26 Meram / KONYA
Tel: (0332) 353 48 11-12 Faks: 352 70 90