Semazen Akademik sayfalar hakkında düşünceleriniz?
İdare eder, Güzel, Daha güzel olabilir, Çok güzel, Çok Kötü
REKLAM ALANI
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mevlânâ Çağrısı
Feyzi HALICI
İnanç yolunda nice derdimizin devası Mesnevidedir. İmrendiğimiz, gıptayla izlediğimiz sonsuz lirizmin ve heyecanın özü Divan-ı Kebirdedir.
23 Ocak 2009

Mevlânâ Çağrısı

Feyzi HALICI

"Gel, yine gel ." Çağrısıyla gönül ve mana turizminin, ve en kutsal inancın ölümsüz mimarı Mevlânâ Celaleddin'in 734. vuslat yıldönümünü bu kış ayında, aralıkta, Konya da yeniden bir defa daha görüp yaşamanın canlılığını aynen muhafaza ediyoruz. Hemen yanı başımızda bu büyük şairin, bu büyük düşünce ve gönül erinin, " Bir Nefes Sıhhat gibi" içtenliğini dile getiren mısralarını duyuyor, sınırsız bir yaşama sevinci içinde mutlu oluyoruz.

"Kulağın göz kesilirse ışığın tanıklığını duy fakat gözün kulak olmuş. Kulağına ise her harf bir gül bahçesi kesilir." Ve manalar boyu seziş, takvimler boyu görüş, Mevlânâ ya has bir mısra ile gelecek çağların müjdecisi olur; " Bir buğday tanesine binlerce harman sığmada."

Yedi yüz yıl önce zamana atılan aşkın tohumu bu gün elle tutulur, gözle görülür bir mutluluğu alın yazısı olarak neyli, kudümlü bir tabloda Mevlânâ'nın ihtişamını aydınlık ufuklara çekip götürüyor.

"Seviyoruz ve hayatımızın iyiliği bu yüzden"

"İnanıyoruz ve yaşamımız güzelliği bu yüzden".

Bu öylesine bir mutluluk ki, kutsal inancın ötesinde insanı yokluk ortasında un ufak ediyor, sınırsız, süresiz bir varlıkla karşı karşıya bırakıyor. Mevlânâ'nın asırları aşan sonsuzlaşan insan sevgisi o kadar yücedir ki şaşmamak, hayran olmamak elde değil… Mevlânâ büyük bir coşkunluk içinde; "Bir canım amma, yüz bin bedenim var" diyor. Ve ilave ediyor; " Ey dost sevgiyle eşiz, dostuz seninle. Her nereye ayak basarsan yer yüzü kesiliriz sana" ebedi aşk duygusunu iman pergeli ile daireler halinde kutsallaştıran Mevlânâ, hırstan, günahtan, benlikten, bencillikten kurtulmuş, kendini insanların kurtuluşuna, huzuruna adamış bir mutlu insan. Mevlânâ, " Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol!" düşüncesiyle dopdolu, insanlara can ve gönül dili ile şöyle sesleniyor: "Daha beri gel daha beri niceye bir yol kesicilik? Değimli ki sen bensin bende senim. Niceye bir bu senli, benlik? İnsan olunun eşrefi mahlukat oluşunu, yüceliği, en geniş bir hoşgörü içinde Mevlânâ ne kadar güzel bir şekilde anlatıyor; "İnsan bir hamur teknesi boyundadır amma gökten de üstündür, arştan da. İnsan düşünceye sığmayacak kadar yücedir. Bu paha biçilemeyen şeyin değerini söylesem bende yanarım, duyanda yanar." Mevlânâ'nın " gel çağrısına her yıl aşk yolunda çıra gibi eriyen, gerçek aşkı arayan milyonlarca insan Konya ya geliyor. 13. yüz yılın Konya'sında bütün insanlığa özlediği teselliyi, gerçeği bir gönül kılavuzu olarak sunan Mevlânâ, bu günde maddeye esir olmuş 20. yüzyıl insanına aradığı, özlediği şifayı ve huzuru sebil ediyor. Gözlerimiz her sabah aydınlık bir umutla, bir günaydın tazeliği ile, yalınca bir sevgiyle göğerir, sevgiyle büyür,sevgiyle çiçek açar , sevgiyle serpilir.Her güzelliğin,her gerçek güzelin alın yazısı,mayası,büyüsü sevgiyle ve gerçek aşkla yoğrulmuştur."Gönülden gönüle pencere var.Bu sevgi daima çoğalsın,kükresin, coşsun, çünkü Allah katında en makbul olan şey , Allah rızası için insanları sevmektir." Bu sevgiyi ten gözüyle değil, can gözüyle görmek, bu duyarlılığı canevinde yaşamak duymak, gerek. Gönül gözüyle görmek… Zamanların ve maddenin ötesini görmek… Mevlânâ'nın söylediği gibi, balıktan ay'a kadar bütün canlılar en yüce sevgiliyi hal ve gönül diliyle özlem özlem söyleşir, durur;" Can gözüyle görülen dünya hep ondan ibarettir. Alem ondan değil, tekmil O'dur."

İnanç yolunda nice derdimizin devası Mesnevidedir. İmrendiğimiz, gıptayla izlediğimiz sonsuz lirizmin ve heyecanın özü Divan-ı Kebirdedir. Şiir dolu fikrin boy aynası Mecalis-i Sab' adır. Ne güzeldir ki, Mevlânâ asırlar boyu her okuyanı yeniliyor. İnsanoğlunu gerçek düşüncesinin yeni ve aydınlık ufuklarına çekip götürüyor. Mevlânâ'nın zamanlar ötesi çizdiği ve gerçekleştirdiği bu tabloda yalınca bir aşk, haritalar ve takvimler ötesi tekmil insanlığın hidayete kavuşmasını arzulayan bir yalınca sevgi, tariflere sığmayan edebi ve ezeli bir Hakka vuslat özlemi var. Mevlânâ'nın kutsal mesaja, kutsal çağrıya gönül verenlere ne mutlu.

Tokat - Kümbet Dergisi

 

Makaleler
MEVLANA’NIN ADALET FELSEFESİ  -Dr. Ergin Ergül  (07 Aralık 2017)
NÛR ORDUSU  -Ahmet ŞAHİN  (20 Mayıs 2016)
HAZRETİ PEYGAMBERİN YAKINLARI  -Ahmet ŞAHİN  (22 Nisan 2016)
Mevlânâ'ya Göre Evlilik ve Aile  -Prof. Dr. Abdulhakim Yüce  (23 Şubat 2013)
Hz. Mevlâna’nın Eğitim Anlayışı  -Muhammed ACIYAN  (19 Ekim 2012)
Mevlana’nın Şemaili Hakkında Yanılgılar  -Muhammet ACIYAN  (12 Temmuz 2012)
İstanbul'da Mevlevîlik  -Ekrem Işın  (22 Haziran 2012)
Türk Edebiyatında Edebî Tefekkür Anlayışı  -Ahmet ŞAHİN  (20 Mayıs 2012)
Şihabüd-din Sühreverdi  -Semâ Âdabı  (07 Ocak 2012)
MESNEVÎ’NİN ÖNSÖZÜ VE DİBACESİ  -Tahir-ül Mevlevî  (06 Ocak 2012)
TAHiR-ÜL MEVLEVÎ, HAYATI VE ESERLERi  -Sadi Aytan  (06 Ocak 2012)
TASAVVUFÎ ŞİİR  -Ahmet ŞAHİN  (03 Ocak 2012)
Mevlevî Müziği ve Sema'  -Hakan Talu  (01 Ocak 2012)
Mevlana Perspektifinden Hukuk Devleti İlkesi  -Ergin Ergül  (13 Aralık 2011)
Mevlana Perspektifinden Stratejik Düşünce  -Ergin Ergül  (13 Aralık 2011)
MEVLÂNÂ’NIN ESERLERİNDE İNSANIN MANEVÎ GÖRÜNÜŞLERİ  -PROF. DR. KERİM ZEMANİ  (13 Aralık 2011)
SONSUZLUK SUSKUNLUĞUMDA SAKLI!  -Hatice Sedef Ergül  (11 Aralık 2011)
SIRR-I MA‘NEVÎ - İnceleme-Metin  -Dr. Ekrem BEKTAŞ  (03 Kasım 2011)
Kur'ân'ın Mânevî Bir Tefsiri Mesnevi  -Doç. Dr. Hüseyin Güllüce  (14 Temmuz 2011)
MEVLANA’DA ÜZÜM  -R. Bahar AKARPINAR  (20 Mayıs 2011)
EHLİYET VE LİYAKAT KAVRAMLARI  -Gülgün YAZICI  (20 Mayıs 2011)
SÜLEYMAN BELHÎ AİLESİ VE SON MEVLEVÎ POSTNİŞÎNLERİ  -Yrd. Doç. Dr. Yusuf ÖZ  (19 Mayıs 2011)
AŞK BAHÇESİNİN İNLEYEN BÜLBÜLÜ: YAMAN DEDE  -Hatice Sedef Ergül  (08 Mayıs 2011)
MİLLÎ SECİYYE  -Ahmet ŞAHİN  (08 Mayıs 2011)
YÂ RESÛLULLAH!..  -Ahmet ŞAHİN  (18 Nisan 2011)
BATI DÜNYASINDA MEVLÂNA ÜZERİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR  -Prof. Dr. Mehmet AYDIN  (12 Nisan 2011)
MESNEVİ TERCÜMESİNİN MUKADDİMESİ  -Eva de Vitray Meyerovitch (Havva Hanım)  (12 Nisan 2011)
Şems-i Tebrizi'nin Evrensel Mesajları  -Kazım Öztürk  (20 Mart 2011)
Mevlana Öğütlerinin Sosyal Açıdan Önemi  -Kazım ÖZTÜRK  (20 Mart 2011)
MEVLANANIN TEFEKKÜR DÜNYASI  -Kazım Öztürk  (20 Mart 2011)
Hz. MEVLANA'DA ASK  -Dr. Mehmet ÖNDER  (13 Ocak 2011)
MEVLÂNÂ VE DEVLET ERKÂNI  -Can ALPGÜVENÇ  (31 Aralık 2010)
KÂİNÂTIN GÜLÜ’NE  -Ahmet ŞAHİN  (30 Aralık 2010)