Semazen Akademik sayfalar hakkında düşünceleriniz?
İdare eder, Güzel, Daha güzel olabilir, Çok güzel, Çok Kötü
REKLAM ALANI
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MEVLÂNÂ ve DÜŞÜNCE
Ahmet SEVGİ
"Ey kardeş; sen fikirden ibaretsin. Ondan başka sende olan kemiktir, kıldır"
20 Temmuz 2008

MEVLÂNÂ ve DÜŞÜNCE

Doç. Dr. Ahmet SEVGİ*

"Mevlânâ ve Düşünce" konusuna geçmeden önce her halde "İnsan nedir?" sorusuna temas etmemiz gerekecek. Zira, düşüncenin temelinde insan vardır. A.Fabre d'olivet'in ifadesiyle "Bir gül fidanının gül, elma ağacının meyve vermesi gibi, insan da düşünce verir." Yani insanın meyvesi de düşüncedir.

Peki, "nedir insan?"... Belki de dünyanın en zor sorusu bu. İnsanlık tarihi ile yaşıt olduğu da söylenebilir bu sorunun. Âdem oğlu kendini bildi bileli hep bu soruya cevap aramıştır.

İranlı düşünür Sâdi ye sorarsanız insan: "Bir damla kan, binlerce hasret ve problem..." Bir başkası onu: "Mesuliyeti olan tek canlı" olarak tanımlamış. İnsanı: "Zıtlıkları, bünyesinde toplayan bir beden" olarak tanımlayanlar da var. İslâm sûfîleri ona "zübde-i âlem=kâinatın gözbebeği" demişler. Eski kelamcılar ise insanı: "hayvan-ı nâtık" yani konuşan bir canlı olarak ele alır.

İsterseniz bu son tanımdan hareket ederek konumuza girmeye çalışalım. Dikkat edilirse bu tanımda bir eksiklik hemen göze çarpmaktadır. İnsan sadece "konuşan bir canlı" değil, aynı zamanda düşünen birisidir de. insanı diğer canlılardan ayıran özelliklerin başında "konuşmak" ve "düşünmek" gelir. Konuşmak ne kadar insana has bir özellik ise düşünmek de o kadar insana âit bir vasıftır. Ancak görüyoruz ki her insan konuşuyor, fakat çok az kişi düşünüyor. Mevlânâ, Yunus Emre, Aşık Paşa, Kâtip Çelebi, Cevdet Paşa... Bu isimleri fazla uzatamıyoruz. Çünkü bir batılı yazarın dediği gibi: "Düşünmek; engellere göğüs germeyi, insanın kendi kendisine zorluk çıkarmasını, kendi kendisini, sıkıntıya, kuşkuya atmasını gerektirir"1.

Mevlânâ da Anadolu'ya geliş sebebini anlatırken düşünmenin güçlüğünü ve onun bir atmosfer işi olduğunu şöyle dile getirmektedir: "Yüksek kişiler, gerçeğe erenler, akıllı, fikirli adamlar, uzağı görenler, derin bilginler yanıma gelince onlara eşi olmayan, güzel mi güzel, ince mi ince şeyler anlatayım diye zahmetlere girdim; fakat ulu Tanrı böyle istedi; bu işle uğraşayım diye bütün o bilgileri burada topladı, o zahmetleri buraya getirdi, yığdı; ben ne yapabilirim? Bizim ilimizde, bizim toplumumuzda, şairlikten daha ayıp bir iş yoktu. O ilde kalsaydık onların yordamına uygun ömür sürer, ders vermek, kitaplar meydana getirmek, öğüt verip vaaz etmek, zahitlikte bulunmak, ibâdetlere koyulmak gibi onların istedikleri şeylere sarılırdık"2.

Demek ki düşünmek, fikir üretebilmek, ortaya kalıcı eserler koyabilmek kolay şeyler değildir. Sıkıntılara göğüs germeyi, zahmetler çekmeyi gerektirir. Her güzel eserin arkasında aylarca belki de yıllarca uykuya hasret kalmış gözler vardır. Bana sorarsanız gerçek mânâda insan işte bu mahmur gözlerin sahipleridir. Yirmialtı bin beyit tutarında Mesnevi, kırk küsur bin beyit civarındaki Dîvan-ı Kebir kolayca ortaya konulabilir mi?

Düşünmek, fikir üretmek aynı zamanda bir atmosfer işidir de. Çorak toprağa düşen bir tohum nasıl gerekli gelişmeyi sağlayarak meyveye duruşamazsa belli bir fikrî atmosfere sahip olmayan toplumlarda büyük düşünürlerin yetişmesi mümkün değildir. İnsan ne kadar kabiliyetli olursa olsun, söylediklerini dinleyen, yazdıklarını okuyan, menfî yahut müsbet tepkiler veren, soru soran, cevap bekleyen kısaca birşeyler öğrenmek arzusuyla yanıp tutuşan bir kitle olmadan kendini yenileyip fikir üretme noktasına gelemez.

İşte Mevlânâ, 13. Asırda Anadolu'da, Konya'da böyle bir atmosferle karşılaştı ve birtakım sıkıntılara girerek adını ölümsüzleştirecek olan eserlerini ortaya koydu.

Genel anlamda "insan" düşünceden ibarettir. Biz sevdiklerimizi -behîmî duygular dışında- fikirlerinden dolayı severiz. Mevlânâ bir beytinde şöyle der:

Ey birader tû hemân endîşeî

Mâ-bakâ tû üstühân u rîşeî

"Ey kardeş; sen fikirden ibaretsin. Ondan başka sende olan kemiktir, kıldır"3

Mevlânâ'ya sağlığında bu beytin anlamı sorulduğunda şu cevabı vermiştir:

"Sen şu mânâya bak; o düşünce (fikir) sözü, o güzel düşünceye bir işaret. Mânâyı genişletmek için düşünce dedik ona; gerçekte o düşünce değil; olsa bile insanların anladıkları bu cinsten düşünce değil. Düşünce sözünden maksadımız buydu: İnsan, o mânâyı, halkın anlaması için biraz daha aşağılara inerek anlatmak istese, insan, konuşan hayvandır, der. İster gizli olsun, ister duyulsun, burada söz düşünce olur; ondan ötesi de hayvan. Demek ki insanın düşünceden ibaret oluşu, öte yanının kemikten, deriden başka bir şey olmayışı doğrudur"4.

Bu ifadeleri müteakip Epharmus'un şu sözünü hatırlamamak mümkün mü? "İnsan düşünce ile görür ve duyar; her şeyden faydalanan her şeyi düzene sokan, başa geçip yöneten düşüncedir; geri kalan her şey kör, sağır ve cansızdır".

İlk İslâmi eserlerimizden Kutadgu Bilig'de Yusuf Has Hacib şöyle der: "İnsan ebedî değildir. Ebedî olan onun adıdır. İyi kimselerin adı onun için ebedî kalmıştır". Yani insanlar fânîdir, fikirlerse bakî... Ölümsüzlük defterine yazılanların isimlerini şöyle bir hatırlayın. Mevlânâ, Yunus Emre, Ahmet Yesevî... Bunları ebedî kılan her halde kara kaşları ve kara gözleri değildir. Eserleri olmamış olsaydı Yûnus'u, Mevlânâ'yı nereden bilecektik?...

Maalesef biz "düşünce"ye pek değer vermiyoruz. Millet olarak düşünmeyi akla zarar saymışız. Düşünme deyince kara kara düşünmek geliyor çoğumuzun aklına. Düşünen adam heykelini Bakırköy Akıl ve Ruh Hastahânesi'nin önüne dikişimiz sebepsiz değildir. Oysa Mevlânâ'nın da dediği gibi insan düşünceden ibarettir. Düşüncelerimiz dışında herşey yok olacak, toprak olacaktır.
 

*Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü

Bu yazı 5 .5.1998 Yılında "Hz. Mevlâna"nın Çevresi ve Etkileri" Panelinde sunulmuştur.

 


1 Jean GUITTON: Düşünme Sanatı (Çeviren: Cevdet Perin), Remzi Kitabevi, İst.1961, s. 77.

2 Abdülbâki GÖLPINARLI: Fîhi Mâ-fîh ve Mecâlis-i Seb'a'dan seçmeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara 1985, s.67-68.

3 Tahiru'l-Mevlevî: Şerh-i Mesnevî, c.5-6, Selâm Yayınları, Konya (Tarihsiz), s.98.

4 Abdülbakî GÖLPINARLI: Fîhi Mâ-fîh ve Mecâlis-i Seb'a'dan seçmeler. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara 1985, s.53.

 

 

 

Makaleler
MEVLANA’NIN ADALET FELSEFESİ  -Dr. Ergin Ergül  (07 Aralık 2017)
NÛR ORDUSU  -Ahmet ŞAHİN  (20 Mayıs 2016)
HAZRETİ PEYGAMBERİN YAKINLARI  -Ahmet ŞAHİN  (22 Nisan 2016)
Mevlânâ'ya Göre Evlilik ve Aile  -Prof. Dr. Abdulhakim Yüce  (23 Şubat 2013)
Hz. Mevlâna’nın Eğitim Anlayışı  -Muhammed ACIYAN  (19 Ekim 2012)
Mevlana’nın Şemaili Hakkında Yanılgılar  -Muhammet ACIYAN  (12 Temmuz 2012)
İstanbul'da Mevlevîlik  -Ekrem Işın  (22 Haziran 2012)
Türk Edebiyatında Edebî Tefekkür Anlayışı  -Ahmet ŞAHİN  (20 Mayıs 2012)
Şihabüd-din Sühreverdi  -Semâ Âdabı  (07 Ocak 2012)
MESNEVÎ’NİN ÖNSÖZÜ VE DİBACESİ  -Tahir-ül Mevlevî  (06 Ocak 2012)
TAHiR-ÜL MEVLEVÎ, HAYATI VE ESERLERi  -Sadi Aytan  (06 Ocak 2012)
TASAVVUFÎ ŞİİR  -Ahmet ŞAHİN  (03 Ocak 2012)
Mevlevî Müziği ve Sema'  -Hakan Talu  (01 Ocak 2012)
Mevlana Perspektifinden Hukuk Devleti İlkesi  -Ergin Ergül  (13 Aralık 2011)
Mevlana Perspektifinden Stratejik Düşünce  -Ergin Ergül  (13 Aralık 2011)
MEVLÂNÂ’NIN ESERLERİNDE İNSANIN MANEVÎ GÖRÜNÜŞLERİ  -PROF. DR. KERİM ZEMANİ  (13 Aralık 2011)
SONSUZLUK SUSKUNLUĞUMDA SAKLI!  -Hatice Sedef Ergül  (11 Aralık 2011)
SIRR-I MA‘NEVÎ - İnceleme-Metin  -Dr. Ekrem BEKTAŞ  (03 Kasım 2011)
Kur'ân'ın Mânevî Bir Tefsiri Mesnevi  -Doç. Dr. Hüseyin Güllüce  (14 Temmuz 2011)
MEVLANA’DA ÜZÜM  -R. Bahar AKARPINAR  (20 Mayıs 2011)
EHLİYET VE LİYAKAT KAVRAMLARI  -Gülgün YAZICI  (20 Mayıs 2011)
SÜLEYMAN BELHÎ AİLESİ VE SON MEVLEVÎ POSTNİŞÎNLERİ  -Yrd. Doç. Dr. Yusuf ÖZ  (19 Mayıs 2011)
AŞK BAHÇESİNİN İNLEYEN BÜLBÜLÜ: YAMAN DEDE  -Hatice Sedef Ergül  (08 Mayıs 2011)
MİLLÎ SECİYYE  -Ahmet ŞAHİN  (08 Mayıs 2011)
YÂ RESÛLULLAH!..  -Ahmet ŞAHİN  (18 Nisan 2011)
BATI DÜNYASINDA MEVLÂNA ÜZERİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR  -Prof. Dr. Mehmet AYDIN  (12 Nisan 2011)
MESNEVİ TERCÜMESİNİN MUKADDİMESİ  -Eva de Vitray Meyerovitch (Havva Hanım)  (12 Nisan 2011)
Şems-i Tebrizi'nin Evrensel Mesajları  -Kazım Öztürk  (20 Mart 2011)
Mevlana Öğütlerinin Sosyal Açıdan Önemi  -Kazım ÖZTÜRK  (20 Mart 2011)
MEVLANANIN TEFEKKÜR DÜNYASI  -Kazım Öztürk  (20 Mart 2011)
Hz. MEVLANA'DA ASK  -Dr. Mehmet ÖNDER  (13 Ocak 2011)
MEVLÂNÂ VE DEVLET ERKÂNI  -Can ALPGÜVENÇ  (31 Aralık 2010)
KÂİNÂTIN GÜLÜ’NE  -Ahmet ŞAHİN  (30 Aralık 2010)