Semazen Akademik sayfalar hakkında düşünceleriniz?
İdare eder, Güzel, Daha güzel olabilir, Çok güzel, Çok Kötü
REKLAM ALANI
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mevlâna'nın sesi, hakikatin sesi
Mustafa Celep
25 Mayıs 2008

 

"Can nedir? Hayırdan, serden haberdar olan, lütuf ve ihsana sevinen, zarardan yerinip ağlayan şey.

Madem ki canın sırrı, mahiyeti, insana hayrı, şerri haber vermede.. .şu halde hakikatten kimin daha ziyade haberi varsa o, daha canlıdır. "

Kimimiz sıkı ve çetrefil ilişkilerin olduğu kalabalık ve yoğun şehirlerde yaşıyor, kimimiz durgun bir deniz yüzeyi gibi billurlaşmış bir sessizliğin ortasında, kendi can'ına, kendi aklına, kendi ruh'una dikkat kesilmiş müsekkin bir kıyı kasabasında, kimimiz taşrada bir ovanın bir bozkırın ortasında, tabiatin sükun verici şefkatine mahzar, kimimiz bir otoyol kavşağında araba gürültüleriyle müzmin; 'dünya' denen macerada yazı'mızı okur, yaşar, sökmeye çalışır, tedris ederiz. Herkes hakikatin yazı'sıyla mühürlüdür bu evrende, saat çalınca tedrisatı tamamlayıp kalkar gideriz.

Biz kalkıp gitmeden evvel, hakikatin sesini duyduk mu? Bu can alıcı soru, anlaşılacağı üzere, canımıza ilişkindir esasında. Hakikati ne kadar idrak ettik de canımız can'landı? Hayat buldu? Neşv ü nema buldu? Çiçek açtı? Dal budak saldı? Gövdeleşti? Kandı karalandı, bir ses sahibi oldu? Oysa biz hayat denen bu tiyatroyu, kendi sözlerimiz ve rollerimizle süsler dururuz. Bu cangıl, bu karmaşa, hakikatten yoksun veya hakikat yoksulu bir hapishanedir. Karanlığı ışığa çevirmenin yolu görmektir sadece: Hakikati görmek. İşte Mevlâna, baştan sona bütün hayatı ve sözleriyle, bizim, hakikati görmemize engel olan şeyleri ortadan kaldırabilen müşahhas bir örnek, hisse alıp hayatımıza yansıtabileceğimiz bir müderris, bir mütefekkir, bir 'ışık adamı'dır. Yukarıya aldığımız örnek sözün bize söylediği, işaret ettiği şey, bu kaotik ortamda hakikate ne kadar dikkat kesildiğimiz, hakikatten ne kadar haberdar olduğumuzla alâkalı, bizi canımızdan yakalayan bir gerçektir. Gerçektir çünkü bu hayatta sahte roller, yapma tavırlarda var. Sentetikten ne kadar rahatsızlık duyuyorsak, Mevlâna'nın sahiciliğine o kadar yakın olacağız demektir. Postmodernizmin bir özelliği de belirsizliktir. Belirsizliğin temelinde sahte bir hayat algısı yatar. Mevlâna, bizi esasa, öze çağıran bir ses olması vasfıyla, yaşadığımız belirsizliği netliğe kavuşturacak bir hakikat ışığı, perçinleyen bir damar, sahiciliğimizdir: Hakikatin sesi.

Hayatımızın canlanması, Mevlâna'ya bağlı, Mevlâna'ya yani hakikate. Hakikate ne kadar duyarlıysak, hayatımız o kadar can bulacaktır. Yüzümüze kan gelecek, katmanlarımız, bodrum katlarımız, karanlık köşelerimiz ışığa boğulacak, hayatımızın gerçeğine ışık serpilecektir.

Peki kim serpecek bu ışığı? Hayatımızın gerçeği nedir? Hayatımızın içeriğini dolduran hakikat ise, ışığı serpecek olan biziz. Biz yani kendiliğimiz. Beşeri tecrübelerimiz. Tefekkürümüz. İnancımız. Aynı zamanda bunlar hayatımızın da gerçeğidir. Yani ne olduğumuz. Kim olduğumuz. Ne ile merbut bulunduğumuz. Canımızın mahiyeti iyiliği ve kötülüğü haber vermek ise, anlamımız da burada gizli. Biz, iyiliğin ve kötülüğün bilgisini hakikatten alırız. Bu sese ne kadar ilgiliysek, canımızın hayat bulması o kadar muhtemel hale gelir. Sır, özü fehmedip yaşamakta aslında. Anlayış ve tecrübe:iki deniz feneri. Oysa insan teki, hakikatle çerçevelenmiş bir hayattan uzak ve duyarsız. Hayat gailesi, günlük telâş, modern yaşayışımız, menfaat ve ikiyüzlülükle doldurmuş içeriğini. Sorunlarımızın temelinde, hakikate yönelip yönelmeme ikilemi var.

Temellerimizi hakikatle karmalıyız, hakikat harcıyla. Öze hassasiyet şart. Pirlerle alışveriş şart. Özümüzü edep rahlesinde pirlerle olan alışverişle güzideleştireceğiz. Yani hakikate hassas olmakla. Hayatımızın can bulması, özümüzün gürleşmesi, bu hassasiyetle imkân dahiline girer.

Hakikatin hayatımıza açtığı imkân, insan oluş ve İslâm oluş imkânıdır. Yani hakikatle mücehhez güzide bir varlık olmak, hakikate hayatımızda açtığımız yer ile mümkündür.

Modern insan, hakikati görmedi, kendi hakikati olduğu yanlışına düştü. Modern insan 'hakikatsizliğin' sancılarını yaşıyor şimdilerde. O halde aydınlığa kavuşmamız, canlanışımız, Mevlâna'nın sesine dikkat kesilmekle mümkün. Mevlâna'nın yani hakikatin.


 Yedi İklim Dergisi - Mevlana Özel sayısı

 

Makaleler
MEVLANA’NIN ADALET FELSEFESİ  -Dr. Ergin Ergül  (07 Aralık 2017)
NÛR ORDUSU  -Ahmet ŞAHİN  (20 Mayıs 2016)
HAZRETİ PEYGAMBERİN YAKINLARI  -Ahmet ŞAHİN  (22 Nisan 2016)
Mevlânâ'ya Göre Evlilik ve Aile  -Prof. Dr. Abdulhakim Yüce  (23 Şubat 2013)
Hz. Mevlâna’nın Eğitim Anlayışı  -Muhammed ACIYAN  (19 Ekim 2012)
Mevlana’nın Şemaili Hakkında Yanılgılar  -Muhammet ACIYAN  (12 Temmuz 2012)
İstanbul'da Mevlevîlik  -Ekrem Işın  (22 Haziran 2012)
Türk Edebiyatında Edebî Tefekkür Anlayışı  -Ahmet ŞAHİN  (20 Mayıs 2012)
Şihabüd-din Sühreverdi  -Semâ Âdabı  (07 Ocak 2012)
MESNEVÎ’NİN ÖNSÖZÜ VE DİBACESİ  -Tahir-ül Mevlevî  (06 Ocak 2012)
TAHiR-ÜL MEVLEVÎ, HAYATI VE ESERLERi  -Sadi Aytan  (06 Ocak 2012)
TASAVVUFÎ ŞİİR  -Ahmet ŞAHİN  (03 Ocak 2012)
Mevlevî Müziği ve Sema'  -Hakan Talu  (01 Ocak 2012)
Mevlana Perspektifinden Hukuk Devleti İlkesi  -Ergin Ergül  (13 Aralık 2011)
Mevlana Perspektifinden Stratejik Düşünce  -Ergin Ergül  (13 Aralık 2011)
MEVLÂNÂ’NIN ESERLERİNDE İNSANIN MANEVÎ GÖRÜNÜŞLERİ  -PROF. DR. KERİM ZEMANİ  (13 Aralık 2011)
SONSUZLUK SUSKUNLUĞUMDA SAKLI!  -Hatice Sedef Ergül  (11 Aralık 2011)
SIRR-I MA‘NEVÎ - İnceleme-Metin  -Dr. Ekrem BEKTAŞ  (03 Kasım 2011)
Kur'ân'ın Mânevî Bir Tefsiri Mesnevi  -Doç. Dr. Hüseyin Güllüce  (14 Temmuz 2011)
MEVLANA’DA ÜZÜM  -R. Bahar AKARPINAR  (20 Mayıs 2011)
EHLİYET VE LİYAKAT KAVRAMLARI  -Gülgün YAZICI  (20 Mayıs 2011)
SÜLEYMAN BELHÎ AİLESİ VE SON MEVLEVÎ POSTNİŞÎNLERİ  -Yrd. Doç. Dr. Yusuf ÖZ  (19 Mayıs 2011)
AŞK BAHÇESİNİN İNLEYEN BÜLBÜLÜ: YAMAN DEDE  -Hatice Sedef Ergül  (08 Mayıs 2011)
MİLLÎ SECİYYE  -Ahmet ŞAHİN  (08 Mayıs 2011)
YÂ RESÛLULLAH!..  -Ahmet ŞAHİN  (18 Nisan 2011)
BATI DÜNYASINDA MEVLÂNA ÜZERİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR  -Prof. Dr. Mehmet AYDIN  (12 Nisan 2011)
MESNEVİ TERCÜMESİNİN MUKADDİMESİ  -Eva de Vitray Meyerovitch (Havva Hanım)  (12 Nisan 2011)
Şems-i Tebrizi'nin Evrensel Mesajları  -Kazım Öztürk  (20 Mart 2011)
Mevlana Öğütlerinin Sosyal Açıdan Önemi  -Kazım ÖZTÜRK  (20 Mart 2011)
MEVLANANIN TEFEKKÜR DÜNYASI  -Kazım Öztürk  (20 Mart 2011)
Hz. MEVLANA'DA ASK  -Dr. Mehmet ÖNDER  (13 Ocak 2011)
MEVLÂNÂ VE DEVLET ERKÂNI  -Can ALPGÜVENÇ  (31 Aralık 2010)
KÂİNÂTIN GÜLÜ’NE  -Ahmet ŞAHİN  (30 Aralık 2010)