Semazen Akademik sayfalar hakkında düşünceleriniz?
İdare eder, Güzel, Daha güzel olabilir, Çok güzel, Çok Kötü
REKLAM ALANI
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
FATİH, MEVLÂNA’NIN TORUNUDUR
Mehmet ÖNDER
Ulu Arif Çelebi, Selçuklulardan sonra kurulan Türkmen Anadolu Beylikleri ve bunların Beyleri ve Emirleri ile dostane ve sıkı ilişkiler kurdu.
10 Ağustos 2008

III. ULUSLARARASI MEVLÂNA KONGRESİ  

 

TARİH BOYUNCA MEVLÂNA SOYU-FATİH SULTAN MEHMED MEVLÂNA"NIN ALTINCI GÖBEKTEN TORUNUDUR

Dr. Mehmet ÖNDER*

İslâm tasavvufunun sönmez güneşi büyük mütefekkir Mevlâna Celaleddin Rumi, 17 Aralık 1273 günü Konya"da vefat ettiği zaman, iki oğlundan büyüğü olan Sultan Veled, 47 yaşındaydı. Babasının bıraktığı en büyük varis ve sonradan Mevleviliğin kurucuları arasında yer alarak ikinci Postnişini olan Sultan Veled, Hüsameddin Çelebi"den önce Mevlâna"nın en yakın gönül dostu Salahaddin Zerkubi"nin kızı Fatma Hatun"la evlenmişti. Bu evlenmeden, Mutahhara ve Arife adlı iki kızı ile Ulu Arif Çelebi adlı bir oğlu dünyaya geldi.

1312 yılında Sultan Veled öldüğü zaman, babası Mevlâna Celaleddin ve büyük babası Sultan"ül-Ulema (Bilginler Sultanı) olarak tanınan Bahaüddin Veled"in mezarlarının bulunduğu şimdiki Mevlâna Türbesi"ne defnedildi. Mevlevîlik bu türbe çevresinde gelişip yayıldı. İlk dergah burada açılıd. Mevlâna ailesi, türbe çevresindeki Monla-i Cedid diye bilinen Sultan Veled Medresesine yerleşti. Sultan Veled"in ölümünden sonra, Mevlevi postuna, Mevlâna"yı temsilen Ulu Arif Çelebi oturdu.

Mevlâna"nın sevgili torunu Ulu Arif Çelebi çok zeki, şair, bilgin ve teşki-latçı bir çelebi Postnişindi. Konya Mevlâna Türbesi merkez olmak üzere, Anadolu"nun çeşitli kasabaları ve şehirlerinde Mevlevi Dergâhları ve zaviyeleri açılmaya başladı. Mevlevilik her geçen yılla tanınıyor ve yayılıyordu. Ulu Arif Çelebi, Selçuklulardan sonra kurulan Türkmen Anadolu Beylikleri ve bunların Beyleri ve Emirleri ile dostane ve sıkı ilişkiler kurdu. Zaman zaman onları ziyaret etti. Birçokları Çelebi"nin müridi oldu.

Ulu Arif Çelebi"nin ziyaret ettiği Anadolu Beyliklerinden biri de Germiyanlı Beyliği idi. Kütahya"yı kendilerine başkent yapan Germiyanlı Beyliğinin kurucusu Yakup Bey"i ziyaret eden Ulu Arif Çelebi, onun dostluğunu kazandı. Eflâki"nin Ariflerin Menkibeleri (Menakıb"ul-Ârifin) adlı eserinden öğrendiğimize göre, Yakup Bey, Kütahya"da mermer bir havuz yaptırmış çok sanatlı oyulmuş olan yekpare bu havuzu Mevlana Türbesine armağan etmiştir. Bu havuz bugün Mevlana Türbe"sinin avlusunda Yavuz Sultan Selim"in yaptırdığı Şadırvanın göbeğine yerleştirilmiştir. Yakup Bey"in ölümünden sonra, Germiyanlı tahtına oğlu Mehmed Bey oturmuştur. Ulu Arif Çelebi"nin Germiyanoğulları ile dostluğu, bir süre sonra şahsi bir akrabalığa dönüşmüş, Ulu Arif Çelebi"nin kız kardeşi ve Mevlâna"nın öz torunu Mutahhara Hatun"la Germiyanoğlu Mehmed Bey evlenmiştir. Germiyanoğulları böylece Mevlâna ailesi ile sıkı bir akrabalık kurmuş, Germiyanoğlu Mehmed Bey ve Mutahhara Hatun"un evliliğinden doğan erkek çocuklar Çelebi ünvanı ile tanınmıştır.

Bilindiği gibi, Çelebi, Allah adamı, ilahi anlamına gelir ve Mevlâna"nın soyundan gelenlere denir. Ana tarafından Mevlâna soyundan gelenlere de Çelebi denir ve bunlar (Inas Çelebi) diye kayıtlanır.

Germiyanoğlu Mehmed Bey"in ölümünden sonra büyük oğlu Süleyman Şah Çelebi tahta oturmuştur. Süleyman Şah Mevlâna"nın üçüncü göbekten torunu olmaktadır. Anası Mevlâna"nın torunu Mutahhara Hatun"dur.

Germiyanoğulları Bey"i Süleyman Şah"ın Devlet Hatun adında bir kızı olmuştur. Kız evlilik çağına gelince, o günlerde sıkı münasebetleri olan Osmanlı Devleti"nin Sultanı Yıldırım Beyazıd ile 1381 yılında evlendirilmiştir.

Süleyman Şah Çelebi kızının çeyizi olarak başşehri Kütahya ile birlikte Tavşanlı, Emed, Simav ve Gediz"i Osmanlılara bağışlamıştır. Bu evlilikle Mevlâna ailesi, ilk kez Osmanlılarla akraba olmuş, Yıldırım Beyazıd"ın Mevlâna"nın kız torunlarından Devlet Hatun ile evlenmesinden doğan erkek çocukları Çelebi ünvanını almıştır.

Yıldırım Beyazıd"dan sonra oğullarının en büyüğü olan Çelebi Sultan Mehmed, kardeşleriyle yaptığı saltanat mücadelesinde galip gelerek dağılan Osmanlı tahtını yeniden kurmuştur. Sekiz yıl Osmanlı tahtında oturan Çelebi Mehmed"in 1421 yılında ölümünden sonra yerine oğlu ikinci Murad, Edirne"de tahta oturmuştur.

Ana hatları ve bilinen Osmanlı kaynaklarına dayanarak verdiğimiz bu bilgilere göre, Çelebi Sultan Mehmed, Mevlâna"nın dördüncü göbekten ve kız tarafından torunudur. Çelebi Sultan Mehmed"in 1421 yılında yerine geçen ve hükümdarlığını 1451 yılına kadar sürdüren İkinci Murad bu duruma göre beşinci göbekten Mevlâna"nın torunu, onun oğlu Fatih Sultan Mehmed de altıncı göbekten torunu olmaktadır.

 

* Emekli Müsteşar, Araştırmacı-Yazar

 

Makaleler
MEVLANA’NIN ADALET FELSEFESİ  -Dr. Ergin Ergül  (07 Aralık 2017)
NÛR ORDUSU  -Ahmet ŞAHİN  (20 Mayıs 2016)
HAZRETİ PEYGAMBERİN YAKINLARI  -Ahmet ŞAHİN  (22 Nisan 2016)
Mevlânâ'ya Göre Evlilik ve Aile  -Prof. Dr. Abdulhakim Yüce  (23 Şubat 2013)
Hz. Mevlâna’nın Eğitim Anlayışı  -Muhammed ACIYAN  (19 Ekim 2012)
Mevlana’nın Şemaili Hakkında Yanılgılar  -Muhammet ACIYAN  (12 Temmuz 2012)
İstanbul'da Mevlevîlik  -Ekrem Işın  (22 Haziran 2012)
Türk Edebiyatında Edebî Tefekkür Anlayışı  -Ahmet ŞAHİN  (20 Mayıs 2012)
Şihabüd-din Sühreverdi  -Semâ Âdabı  (07 Ocak 2012)
MESNEVÎ’NİN ÖNSÖZÜ VE DİBACESİ  -Tahir-ül Mevlevî  (06 Ocak 2012)
TAHiR-ÜL MEVLEVÎ, HAYATI VE ESERLERi  -Sadi Aytan  (06 Ocak 2012)
TASAVVUFÎ ŞİİR  -Ahmet ŞAHİN  (03 Ocak 2012)
Mevlevî Müziği ve Sema'  -Hakan Talu  (01 Ocak 2012)
Mevlana Perspektifinden Hukuk Devleti İlkesi  -Ergin Ergül  (13 Aralık 2011)
Mevlana Perspektifinden Stratejik Düşünce  -Ergin Ergül  (13 Aralık 2011)
MEVLÂNÂ’NIN ESERLERİNDE İNSANIN MANEVÎ GÖRÜNÜŞLERİ  -PROF. DR. KERİM ZEMANİ  (13 Aralık 2011)
SONSUZLUK SUSKUNLUĞUMDA SAKLI!  -Hatice Sedef Ergül  (11 Aralık 2011)
SIRR-I MA‘NEVÎ - İnceleme-Metin  -Dr. Ekrem BEKTAŞ  (03 Kasım 2011)
Kur'ân'ın Mânevî Bir Tefsiri Mesnevi  -Doç. Dr. Hüseyin Güllüce  (14 Temmuz 2011)
MEVLANA’DA ÜZÜM  -R. Bahar AKARPINAR  (20 Mayıs 2011)
EHLİYET VE LİYAKAT KAVRAMLARI  -Gülgün YAZICI  (20 Mayıs 2011)
SÜLEYMAN BELHÎ AİLESİ VE SON MEVLEVÎ POSTNİŞÎNLERİ  -Yrd. Doç. Dr. Yusuf ÖZ  (19 Mayıs 2011)
AŞK BAHÇESİNİN İNLEYEN BÜLBÜLÜ: YAMAN DEDE  -Hatice Sedef Ergül  (08 Mayıs 2011)
MİLLÎ SECİYYE  -Ahmet ŞAHİN  (08 Mayıs 2011)
YÂ RESÛLULLAH!..  -Ahmet ŞAHİN  (18 Nisan 2011)
BATI DÜNYASINDA MEVLÂNA ÜZERİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR  -Prof. Dr. Mehmet AYDIN  (12 Nisan 2011)
MESNEVİ TERCÜMESİNİN MUKADDİMESİ  -Eva de Vitray Meyerovitch (Havva Hanım)  (12 Nisan 2011)
Şems-i Tebrizi'nin Evrensel Mesajları  -Kazım Öztürk  (20 Mart 2011)
Mevlana Öğütlerinin Sosyal Açıdan Önemi  -Kazım ÖZTÜRK  (20 Mart 2011)
MEVLANANIN TEFEKKÜR DÜNYASI  -Kazım Öztürk  (20 Mart 2011)
Hz. MEVLANA'DA ASK  -Dr. Mehmet ÖNDER  (13 Ocak 2011)
MEVLÂNÂ VE DEVLET ERKÂNI  -Can ALPGÜVENÇ  (31 Aralık 2010)
KÂİNÂTIN GÜLÜ’NE  -Ahmet ŞAHİN  (30 Aralık 2010)