Niyazi-İ Mısri Anıldı...
Yunanistan’ın Limni adasında; “Malatyalı Bilge: Niyazi-i Mısrî”, Uluslararası Paneli gerçekleştirildi
Sofiyyenin meşhurlarından ve Halvetî meşâyihinden olan Niyazî-i Mısrî (rahmetullahi aleyh), kabrinin bulunduğu Yunanistan'ın Limni Adası'nda "Limni'de Malatyalı Bir Bilge: Niyazi-i Mısri" paneliyle anıldı.
Malatya Valiliği ve Malatya Belediyesi, TÜRKKAD ve Yunanistan'ın Limni Belediyesi ortak organizasyonu ile Malatyalı tasavvufçu ve şair Niyazi-i Mısri'nin kabrinin bulunduğu Yunanistan'ın Limni Adası'nda'Malatyalı Niyazi-i Mısri' konulu bir Panel gerçekleştirildi.
26 Mayıs Cumartesi günü düzenlenen Panel için Malatya ve İstanbul'dan 200 kişiden oluşan bir heyet, Limni Adası'na gitti.
Niyazi-i Mısri'nin Kabri ve Belediye'yi ziyaret…
26 Mayıs Cumartesi günü ilk olarak Niyazi-i Mısri'nin Kabrinin bulunduğu alanı ziyaret eden heyet, daha sonra limanda kısa bir gezi yaptı.
Niyazi-i Mısri'nin kabrinin ziyaretinin ardından Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu beraberinde Başkan Danışmanı Ziya Kesriklioğlu ile birlikte Limni Belediyesi'ni ziyaret etti. Ziyarete ayrıca Çanakkale'nin Ecebat ve Gökçeada Belediye Başkanları ile Panelistlerden bazıları da eşlik etti. Limni Belediye Başkanı'nın bir program için İzmir'de olması nedeniyle, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu ve beraberindeki heyeti, Limni Belediye Başkan Vekili Dimitris Bulotis ile Meclis Başkanı Konstandinos Adamidis karşıladı.
Limni Belediye Başkan Vekili Bulotis, ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, her zaman Limni'ye beklediklerini söyledi. Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu ise Malatya Belediyesi ile Limni Belediyesi'nin kardeş Belediye olduğunu, Limni heyetinin geçtiğimiz yıl Malatya'ya geldiğini belirterek, tekrar Malatya'ya davet etti. Ziyaret sırasında Limni Belediyesi Başkan Vekili Dimitris Bulotis Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu ile beraberindeki heyete çeşitli hediyeler takdim etti.
Malatyalı Niyazi-i Mısri Paneli…
Ziyaret ve gezinin ardından 'Malatyalı Niyazi Mısri' Panel'i düzenlendi. Saat 14.00'de Varos Parange otelde başlayan Panel'e Malatya Valisi Doç.Dr. M.Ulvi Saran, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Çanakkale'nin Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, Ecebat Belediye Başkanı Kemal Dokuzoğlu, TÜRKKAD İstanbul Şubesi Başkanı Cemalnur Sargut, Yunanistan Kuzey Ege Vali Vekili Savaş Yarelcis, Limni Belediye Başkan Vekili Dimitris Bulotis, Meclis Başkanı Konstandinos Adamidis, işadamları, akademisyenler ile kalabalık bir heyet katıldı.
Toplantı salonunun tamamen dolduğu ve yer yer izleyicilerin ayakta izlediği Panel, tasavvuf musikisi ile başladı.
Protokol konuşmalarında ilk önce Limni Belediye Meclis Başkanı Konstandinos Adamidis konuştu. Niyazi Mısri'den büyük din adamı ve büyük şair olarak bahseden Adamidis, Niyazi Mısri'nin 17. Yüzyılda toplumsal eşitsizlikleri vurguladığını belirterek, 'Birlikte olmaktan dolayı büyük memnuniyet duymaktayız. Niyazi Mısri'nin derslerinde bize bıraktığı çok önemli vasiyeti bizim için sevgi ve gurur kaynağı olacaktır' dedi. Adamidis, 2011 yılında Malatya'ya yaptıkları ziyaret sırasında, Niyazi Mısri ile ilgili etkinlikler düzenleme kararı verdiklerini, bu kararın ilkini Limni'de gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, gelecekte daha mükemmel etkinlikler düzenlenmesini dilediğini söyledi.
Mumcu: Malatya, zengin bir medeniyete sahip…
Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu ise yaptığı konuşmada, Niyazi Mısri'nin sesi, Somuncu Baba'nın nefesi ve Turgut Özal'ın hoşgörüsü ile Limni'de hep beraber birarada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Toplumların sahip oldukları medeniyet birikimleri, tarihi ve kültürel varlıklarıyla birlikte anıldıklarını kaydeden Ertan Mumcu, bu üç zenginliğin, milletlerin geleceğini inşa etmelerinde önemli rol oynadığını belirtti. Mumcu; 'Kültür ve sanat adamlarının medeniyetlerin inşa edilmesindeki rolü, her devirde kabul görmüş ve önemsenmiştir. Anadolu ve Malatya bu açıdan oldukça zengin bir mirasa sahip olup, büyük bir kültür ve medeniyet fazlası bulunmaktadır. Bu havza içerisindeki en önemli zatların başında da Niyazi Mısri gelmektedir' şeklinde konuştu.
Saran: Fikirler çok daha fazla etkili…
Daha sonra konuşan Vali Doç.Dr. M.Ulvi Saran, Niyaz-i Mısri'nin manevi mirasını keşfetmek üzere Limni'ye geldiklerini belirterek, bu mirasın farklı din, dil, kültür ve mezheplere mensup kişileri biraraya getirdiğini söyledi. Saran, 'Farklı siyasi ve kültürel düşüncesinde olmak, farklı ülkelerde bulunmak, böylesine evrensel bir mesajı veren bir düşüncenin yayılmasında bir engel temsil etmiyor. Ayrıca yine burada biraraya gelişimiz, fikirlerin sanıldığından çok daha fazla etkili olduğunu, ekonomik güçten, siyasi zaferlerden, askeri başarılardan çok daha kalıcı ve etkili olduğunu gösteriyor” dedi. Saran, Niyaz-i Mısri'nin sadece Türkiye'nin veya Ege'nin değil, bütün dünya insanlarının, bütün dünyanın evrensel bir değeri konumunda olduğunu söyledi. Saran ayrıca etkinliğin başarılı geçmesini dileyerek, bundan sonraki çalışmalara başlangıç olması temennisinde bulundu.
Komşu Komşunun Külüne Muhtaçtır…
Protokol konuşmalarında son olarak Yunanistan'ın Kuzey Ege Bölge Vali Vekili Savaş Yarelcis konuştu. Konuşmasına 'Komşu Komşunun Külüne Muhtaçtır' atasözü ile başlayan Yarelcis, komşunun akrabadan da önemli olduğunu belirterek, zor durumlarda her zaman yardıma koşan kişinin komşu olduğunu söyledi. Zamanın tedavi edici, uzlaştırıcı bir rolü olduğunu da söyleyen Yarelcis, ' Zaman içerisinde bütün zorluklar, acılar unutulur anlamında bir atasözü var. Zaman tabiptir, doktordur denir. Madem biz çok yakın iki komşu ülkeyiz. Tarihi acıların yaşandığı tarihi bir dönemin sonrasında yaşayan insanlarız. Bu acıları unutmak, tedavisini sağlamak bizim elimizdedir. İki halkın ilişkisi halk arasında geliştirilen kültürel, sanat ilişkiler, ticari ilişkiler ve özellikle ruhani ilişkiler bizden yukarıdakilere bizim hükümetlerimize, bizim vermek istediğimiz mesajı çok zarif bir şekilde verecektir. Bu mesajların daha yukarılara çıkması gerekiyor ki, iki toplum arasındaki dostluğun gelişmesini sağlayabilelim” dedi. Her iki toplum için çok önemli bir kişi olan Niyazi Mısri'nin kabrinin Limni'de bulunmasının kendileri için çok büyük önem taşıdığını belirten Yarelcis, 'Bu yüce şahsın değerine şimdiye kadar varamamış olmamızdan dolayı sizden özür dilemek istiyorum. Özrümüzü kabul etmenizi diliyorum. Size sağlık, esenlik diliyorum' dedi.
Hepimiz Sürgündeyiz…
Protokol konuşmaların ardından 'Malatyalı Niyazi-i Mısri' Paneli'ne geçildi. Yöneticiliğini Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç'ın yaptığı Panel'e konuşmacı olarak, Prof.Dr. Mustafa Kara, Cemalnur Sargut ve Uzm.Dr.M.Reşat Önal katıldılar.
Panel başlangıcında bir konuşma yapan Panel Yöneticisi Prof.Mahmut Erol Kılıç, herkesin sürgünde olduğunu, doğu, batı, kuzey ve güney yönlerinin de Allah'ın olduğunu belirterek özetle; 'Fiziki alemdeki bazı cilve ve nazların bizleri bazı düşüncelere sevketmemesi gerekir. Fazla takınılmaması taraftarıyım. Niyazi-i Mısri vesilesiyle Anadolu demek güneşin doğduğu yer demek. Güneş oradan doğarak bu adalara gelmiş. Biz Niyazi-i Mısri'yi anlayabiliyor muyuz acaba. Hepimiz Niyazi-i Mısri'de özür dilemeliyiz Mısri'nin şiirlerinde yansıyan o maneviyatı, ilahiyatı, arayışı, samimi ifadelerini şahsen kendi hayatımızda anlayıp, yaşayabilirsek, Niyazi-i Mısri Malatyalı, Mısırlı, İstanbullu, Bursalı, Limnili'dir. Onu anlayan herkesin Gönlündedir' dedi.
Dünya'da ilimden daha üstün bir gaye yoktur…
Panelistlerden ilk konuşmayı TÜRKKAD İstanbul Şube Başkanı Cemalnur Sargut Yaptı. Sargut, Niyazi –i Mısri'nin ilmi yönünü anlatarak, Mısri'nin ilim ile ilgili söylemlerine yer verdi. Sargut; 'Niyazi-i Mısri hazretleri İrfan Sofralarında ilim ile ilgili düşüncelerini açıklarken, 'Bil ki dünya ağacının meyvesi olan insan, mahlukatın özüdür. Bundan dolayı arzuların en üstününü talep etmesi gerekir. Dünyada ilimden üstün bir gaye yoktur. O halde insan, en kıymetli malı olan aziz ömür parasının tamamını ilme saf etmelidir. Zira o yüksek drece, ilim ile kendisine mülk olur. Ahirete intikalinde de ilim kendisiyle beraber gelir, yine orada da kendisinin mülkü olur” dediğini belirterek, ilmin kulun kalbine Allah korkusu işlediğini, ilimsiz amelin işe yaramayacağını, Niyazi-i Mısri'nin de ilmin hakikatlerini anlattığını söyledi.
Mısri ile ilgili çalışma yapanlar dikkat etmeli…
Uzm.Dr.M.Reşat Önal ise Niyazi-i Mısri ile ilgili çalışma yapanların dikkat etmesi gerektiğini belirterek, kendisinin pisikoiyografi çalışmasının olduğunu söyledi.
Niyazi-i Mısri döneminde yaşayan gönül insanları…
Prof.Dr.Mustafa Kara ise Niyazi Mısri döneminde yaşayan gönül insanlarını kısa ayrıntılarıyla birlikte belirtti. Kara, Niyazi Mısri-i ile birlikte 17. Yüzyılda yaşayan bazı gönül insanlarını şu şekilde açıkladı:
Adapazarlı Osman Fazlı efendi, Açıkbaş Mahmut efendi, Abduadir Sivasi, Ablrahat Nuri, Abdullah Bosnevi. Cününi Ahmed Dede, Cahidi Ahmet Efendi, Gavsi Ahmet Dede, İsmail Ankaravi, İsmail Rumi, Aziz Mahmud Hüdayi, Kaimi Hasan Baba, Karabaş Veli, Sinan Ümmi, Sarı Abdullah Efendi.
Bütün konuşmaların yunanca tercümesinin de yapıldığı panel sonrasında Malatya Valisi Doç.Dr. M.Ulvi Saran, kısa bir konuşma yaparak, Niyazi-i Mısri'nin hayatının önemli bir bölümünün Battalgazi ilçesinde geçtiğini belirterek, 'Battalgazi Ulucami yanında, Niyazi-i Mısri makamı düzenlemesi yapılması kanaatindeyim. Oradaki alanı kontrol altına aldık. Cami etrafında 20 dönümlük bir alan istimlak edildi. Birkaç toplantı yaptık, nasıl düzenlenmesi gerektiği şeklinde. Yakında bir fikir yarışması tertip edeceğiz' şeklinde bilgiler verdi.
Program sonunda, programa katılanlara çeşitli hediyeler verildi. Limni Belediye Meclis Başkanı Konstandinos Adamids'e, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, Limni Belediye Başkan Vekili Dimitris Bulotis'e, Başkan Danışmanı Ziya Kesriklioğlu, Kuzey Ege Vali Vekili Savaş Yarelcis'e Sakarya Valisi Güngör Azim Tuna, Rehber Nikolas Dolduris'e, Ecebat Belediye Başkanı Kemal Dokuzoğlu tarafından Malatya'dan götürülen kuru kayısı hediye edildi.
Tasavvuf Ziyafeti…
Panel sırasında Malatya Belediyesi tarafından programa katılanlar ile dinleyicilere jelatinli kuru kayısı, İngilizce olarak bastırılan Niyazi-i Mısri' kitapçığı, Niyazi-i Mısri'nin şiirlerinden oluşan Ahmet Özhan'ın seslendirdiği tasavvuf Müziği CD'si dağıtılırken, Panel'in ardından ise Ahmet Özhan konseri düzenlendi.
Otelin havuzbaşında düzenlenen konsere katılımcılar yoğun ilgi gösterirken, Niyazi-i Mısri'nin şiirlerinden oluşan Ahmet Özhan tasavvuf müziği konseri, izleyenleri kendinden geçirdi.
Malatya Belediyesi
http://akademik.semazen.net/ sitesinden 02.01.2025 tarihinde yazdırılmıştır.