Fıtır Bayramımız Mübarek Olsun!
Konfüçyüs dili çok önemser. “Halkın halini düzeltmek; dili düzeltmekten geçer, çünkü dil düzgün olursa insanlar birbirini güzel anlar ve huzur doğar” der. “Dil, bozulursa din dahi elden gider” diyerek konuyu çok ileri götüren düşünürler de vardır.
Global kültür fırtınası dilimizi ve kavramlarımızı alt üst ede dursun, geleneksel kavramlar dahi bizi nelerden perdelemiş öğrendikçe fark ediyoruz.
Namaz; kelimesi mesela…
Türkler coğrafi konum olarak müslümanlığı, Arap kaynaklarından değil de Farisi (İran) kültürü kanalından almış olmaları sebebiyle, temel ibadetlerimize isim olan kavramlar Farsçadır.
Bu sadece bir dil geçişi değil, aynı zamanda kültürü de beraberinde getirmiştir.
Namaz; Mecusilerin ateşe eğilmesini ifade eden kavram!... Rasulullah dilinde aslı SALAT!… Salat; klasik namaz kavramından çok daha kuşatıcı ve zengin anlamlar saklar… Salat kelimesindeki ruhu, Namaz kelimesinde bulamazsınız. Çünkü özümüze ait bir kavram olmadığı gibi, tapınma anlayışının titreşimlerini içinde barındıran bir kavramdır…
Oruç ve Abdest de aynı…
Oruç; Mecusilerin aç kalmak suretiyle yaşadıkları tapınma, abdest ise Mecusi tapınaklarına girişte ellerin yıkanmasıdır!… Oruç; Farsça anlamıyla aç kalma, abdest ise sadece el suyu manalarına gelir…
…
Ramazan ayının akabindeki bayrama RAMAZAN BAYRAMI diyoruz. Dini motifleri öcü- çağdışı gördüğü için, bazı medya organları ŞEKER BAYRAMI da diyor.
Ramazan Bayramı tabiri dahi işin ruhunu bize yansıtamaz iken; Şeker Bayramı sadece geleneksel kültüre ait nostaljik duygulardan başka bir şey ifade etmez…
Bu ön bilgi ve girişten sonra gelelim işin özüne…
Bu bayramın Rasülullah (sav) dilinde adı ne Ramazan, ne de Şeker! Efendimiz IYDU'L-FITIR tabir etmiş… Yani FITRATIN BAYRAMI demiş…
Zahiren bedene oruç tutturan; batinen nefsin istek, arzu ve beklentilerinden imsak eyleyen, uzaklaşan; Özünün hitabı Kur'ana gönülce kulak verenlerin; gayretlerinin ödülü olarak fıtratlarını fark etme bayramı!…
Kendi ana programını, fıtratını fark edip, Özünden gelen seslenişi yaşam planında hayata geçirmeye adım atma bayramı!...
Fatır olan Allah'ın, her birime ayrı ve özel bir program lütfettiğini görme, anlama, her şeyde hükmünü yürütenin Tek olduğu bilinciyle Hak görme, Hoş görme, Bir görme bayramı!..
…
“Fıtır Sadakası” buyurmuştu Rasulullah. Biz “Fitre” dedik.
Fıtır Sadakası; fıtratını fark edenin kendi programı doğrultusunda kendinde olan her şeyden insanlığa infakı, zekatı, paylaşımı demekti. Adı fitre olunca, alimler de ölçeğe vurunca komik bağışlarla geçiştirilen, savuşturma kabilinden sadakalar çıktı ortaya!..
…
Gördünüz değil mi, bir kavramın aslına varmak neler söyledi bize. Ramazanla, Şekerle bunları fark etmeye imkan mı var?.. Namaz kelimesi ile Salatın, Oruç ile Savmın ruhunu yakalamak ne mümkün?..
…
FITIR BAYRAMINIZ Kutlu Olsun.
FITIR SADAKASINI fıtratı doğrultusunda sahip olduğu her şeyden Hak için halka infak etmek bilenlere ve sadece Ramazanda değil, ömür boyu o bilinçle yaşamayı niyete alanlara selam olsun!...
Özündeki programı açığa çıkarma farkındalığına erenlere ne mutlu!
Nice bayramlara!
Mehmet DOĞRAMACI